Zaken doen in Duitsland

5 tips voor succesvol zaken doen in Duitsland

Ben je ondernemer en heb je plannen om zaken te gaan doen over de grens? In dit artikel komen vijf tips aan bod om zaken te doen in Duitsland. Hoewel Duitsland (zeker voor het Oosten van Nederland) dichtbij ligt, zijn er grote culturele verschillen tussen Nederlanders en Duitsers. De zakenman die zich voorbereid om zaken te doen in Duitsland plukt daar de vruchten van!

1. Spreek Duits

Nederland is ‘verengelst’. Doordat televisieprogramma’s meestal in het Engels worden uitgezonden en er veel nadruk is op Engelstalig onderwijs, wordt er in Nederland makkelijk in het Engels zaken gedaan. De Duitse zakenman (zeker in het midden- en kleinbedrijf) hecht echter waarde aan zakenpartners die Duits spreken. Hoewel er in de grotere bedrijven ook in Duitsland inmiddels meer Engels wordt gesproken, kan men zijn voordeel doen door de Duitse taal machtig te zijn.

2. Duitsers zijn formeler

De Duitse cultuur is veel formeler dan de Nederlandse. Gebruik van voornamen is onbeleefd, en over het algemeen wordt men in Duitsland aangesproken met ‘Sie’. In bedrijfstakken waar veel jongeren werkzaam zijn kan het gebruik van ‘du’ ingeburgerd zijn – maar wacht met deze informele omgangsvorm totdat de Duitse zakenpartner deze gebruikt.

3. Geduld hebben loont

In Duitsland zijn beslisstructuren anders dan in Nederland, en zullen alle details uitgebreid besproken worden. Heb dan ook geduld wanneer een beslissing genomen wordt, en forceer het proces beslist niet door druk uit te oefenen. Geduld loont!

4. Ken de hiƫrarchie en doorbreek deze niet

Beslissingen worden in Duitsland in de top van de organisatie weloverwogen genomen. Geef jouw zakenpartners de juiste informatie zodat zij de beslissingen aan hun management kunnen voorleggen. Probeer niet te forceren door druk uit te oefenen. Duitse werknemers waarderen het om met een hogergeplaatste medewerker te overleggen en kunnen hierom vragen.

5. Vermijd conflicten

Conflicten worden in Duitsland niet op een informele manier snel opgelost. Wanneer er een conflict is dient men dit op een formele manier op te lossen zodat de band hersteld kan worden. Duitsers zullen sneller een advocaat in de arm nemen dan in Nederland gebruikelijk is – wanneer prestaties niet geleverd zijn.

Geef een antwoord