Robotic Process Automation

Aan de slag met Robotic Process Automation? Zo automatiseer je succesvol!

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun bedrijfsprocessen te automatiseren. Robotic Process Automation (afgekort als RPA) is één van de populairste tools van dit moment. Door middel van deze revolutionaire technologie automatiseren bedrijven processen, zonder de onderliggende applicaties te veranderen. RPA wordt ook wel een niet-invasieve technologie genoemd, omdat het bovenop bestaande applicaties wordt uitgerold.

Wat is Robotic Process Automation?

Met RPA technologie bouw je zogenaamde ‘robots’ die een bedrijfsproces kunnen uitvoeren op dezelfde manier als jij of jouw collega’s. Deze robots kunnen elementen op het scherm herkennen, tekst invoeren, tekst lezen en schermen bedienen (bijvoorbeeld door op een knop te klikken). Door middel van ‘object cloning’ leer je een robot hoe hij bepaalde elementen op het scherm kan herkennen.

Waarom is RPA zo populair?

RPA is aan een enorme opmars bezig. Een van de redenen waarom het zo populair is, is doordat RPA tools laagdrempelig zijn om te leren. Nadat je een cursus RPA hebt gevolg kun je zelf aan de slag met het bouwen van robots. Natuurlijk moet je dan nog wel ervaring opdoen om nog beter te worden. De tweede reden is dat RPA bots een enorme impact hebben op het bedrijf. Niet zelden kan een robot één of meerdere medewerkers vervangen. Minder saai werk dus, en deze medewerkers kunnen zich op andere (belangrijkere) zaken richten – zoals klanttevredenheid bijvoorbeeld!

Wat zijn de populairste aanbieders van RPA tools?

Er is een groot aantal aanbieders van RPA tools op de markt, de volgende aanbieders hebben op dit moment het grootste marktaandeel en worden beschouwd als marktleiders (ook op het gebied van innovatie):

  • UiPath: op dit moment de nummer één RPA tool. Deze tool wordt veel gebruikt door de intuïtieve interface. UiPath heeft ook een Studio X versie beschikbaar – die is makkelijker voor mensen zonder technische achtergrond.
  • Automation Anywhere: de nummer twee tool qua marktaandeel. AA heeft daarnaast verschillende uitbreidingen zoals IQ Bot, waarmee documenten kunnen worden verwerkt door middel van Artificiële Intelligentie.
  • Microsoft Power Automate: dit is de ‘new kid on the block’ van Microsoft. Een zeer intuïtieve tool die op hoog tempo aan aandeel wint.

Zelf aan de slag met RPA?

Voor wie zelf aan de slag wilt met RPA zijn er tal van mogelijkheden! Voor wie snel een van de vele RPA tools wilt leren is een RPA cursus zeker aan te bevelen. Daarin leer je de basis – waardoor je niet alleen robots leert bouwen maar ook geschikte kandidaat processen voor RPA leert herkennen.