Zakelijk Rijden

Een auto zakelijk rijden? Hier moet je aan denken!

Iedere kilometer die je rijdt voor jouw bedrijf wordt door de belastingdienst beschouwt als zakelijk rijden. Maar wat is dat nu precies, en welke optie is voor jou zakelijk het meest interessant?

Zakelijke auto

Wanneer je een auto op jouw eigen naam hebt geregistreerd, maar minder dan 500 kilometer privé rijdt, beschouwt de belastingdienst deze auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting. In dit geval verplicht de belastingdienst je deze auto op je bedrijf te registreren, en mag je de komsten zakelijk aftrekken. Hieronder vallen financiering, afschrijving en de BTW over de aanschafprijs (voorwaarde is dat je BTW plichtig bent).

Zakelijk rijden en bijtelling

Rijd je meer dan 500 kilometers privé per jaar? Onderschat dit niet, wanneer je deze auto gebruikt voor één vakantie zit je hier al overheen! In dit geval moet je bijtelling betalen. De bijtelling wordt opgeteld bij de winst die je dat jaar maakt. Bijtelling berekenen is simpel; voor benzine en dieselauto’s betaal je 22%. Voor een elektrische auto betaal je 11% tot het drempelbedrag (€40.000) en daarboven 22%.

Rittenregistratie zakelijk rijden

Een rittenregistratie is nodig wanneer je wilt aantonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een zakelijke auto. In dat geval vraagt de belastingdienst je jouw ritten bij te houden en dien je te kunnen verantwoorden of je zakelijk of privé rijdt.

Zakelijk rijden in een privé auto

Wanneer je als (startende) ondernemer zakelijk rijdt in je privé auto, mag je €0,19 per kilometer aftrekken van je winst.