boekhouding

Startende ondernemer? 5 tips voor een goede boekhouding

Als je zelfstandig ondernemer bent en je hebt een eigen zaak dan moet je zorg dragen voor een goede boekhouding. Een goede administratie en boekhouding is verplicht voor de Belastingdienst. Niet alleen moet je je dus houden aan de wettelijke bepalingen, ook voor jouw eigen bedrijf en de besturing daarvan is het van groot belang een goede boekhouding te onderhouden. Het is het overzicht van jouw financiële transacties. Een goed overzicht maak je met de verkoopfacturen, inkoopfacturen en alle overige betalingen. Huur, energie en bonnen houd je netjes bij in een keurig overzicht.

Houd overzicht

Je hebt dit inzicht nodig om overzicht te houden. Denk hierbij aan de omzet, de kosten die gemaakt zijn, het resultaat, de inkoopwaarde van de omzet, de zaken die je eventueel moet gaan bijsturen. Als je goed je boekhouding bijhoudt geeft een goede boekhouding je rust en kan het veel werk aan het eind van een kwartaal of jaar voorkomen. Een chaotische boekhouding geeft je totaal geen overzicht en maakt dat je je niet goed op je andere werkzaamheden kan focussen. Waar moet je aan denken bij een goede boekhouding?

Werk en privé gescheiden houden

Het is belangrijk om een zakelijke rekening te openen omdat je werk en privé kosten echt gescheiden moet houden. Dit houdt het overzichtelijk en dat is erg belangrijk. Alle zakelijke transacties gaan via de zakelijke rekening. Zo kun je voorkomen dat ook jouw privé administratie bij een eventuele controle meegenomen wordt en de cijfers totaal niet kloppen.

Alle facturen en bonnen

Het is het handigst als je elke maand even kijkt hoe het ervoor staat. Dit doe je door facturen direct te verwerken. Wist je trouwens dat je verplicht bent om jouw facturen naar de klant niet te laat te versturen? Hiervoor heeft de Belastingdienst als eis gesteld dat je dit uiterlijk de 15de  doet in de maand nadat je een dienst hebt verleend of een product hebt geleverd. Het is voor jezelf ook belangrijk om snel te factureren omdat het bedrag dan snel op je zakelijke rekening staat en jij weer kan investeren in jouw bedrijf. Als je geregeld de boekhouding bijhoudt zie je ook op tijd of een klant jou al betaald heeft of dat je actie moet ondernemen.

Btw-aangifte

Ieder kwartaal doe je btw-aangifte. Ontvang je een factuur op 27 maart? Deze geldt dan voor het eerste kwartaal. Wanneer je hem pas in April zou betalen, geld nog steeds de factuurdatum voor de boekhouding, dus 27 maart. Ook voor facturen die je zelf verstuurt gaat deze regel op. Het is daarom belangrijk om alles onder de goede datum op te slaan. Vergeet niet de btw-aangifte op tijd naar de Belastingdienst te versturen. Als je dit niet doet kan je een boete krijgen. Ook komt het voor dat de belastingdienst een schatting doet van de btw-kosten. Dit kan een pittig bedrag zijn. Je kan op Internet precies bekijken wanneer de btw-aangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Wil je meer informatie over dit onderwerp: kijk dan op de site van de Belastingdienst.

Boekhouding digitaliseren

Heb je een hekel aan ordners, dan kan je ook de administratie van jouw bedrijf digitaal archiveren. Jouw boekhoudprogramma moet dus de volgende zaken goed kunnen weergeven: in-en verkoop, offertes, kasboek, bankboek, contracten, facturen, afsprakenboek of agenda en natuurlijk jouw urenregistratie. Zorg dat elk onderdeel terug te vinden is. Niet alle punten zijn in ieder bedrijf noodzakelijk maar zorg in ieder geval dat je al jouw digitale documenten kunt terugvinden als je ze nodig hebt. Je kan diverse apps die het boekhouden makkelijker maken en scanners die je kunt downloaden waarmee je direct een bon kan digitaliseren. Deze apps zijn zeer handig, je hebt altijd een back-up van de bon en hij staat gelijk in de administratie.

Ga je de boekhouding volledig zelf doen of besteed je die liever uit? Je kan ervoor kiezen om zelf de boekhouding bij te houden en dit elk kwartaal of ieder jaar door een boekhouder/accountant te laten nakijken. Je weet dan dat alles goed wordt ingeleverd bij de belastingdienst en er geen fouten in je aangifte voor komen. Je kan er ook voor kiezen om de boekhouding volledig uit handen te geven. Hier hangt natuurlijk wel een kostenplaatje aan maar het goede nieuws is dat de kosten voor de boekhouder aftrekbaar zijn.